Egna Recept
Fin Chokladtårta
Ingredienser till 2 tårtor
Mandelbotten: 150 g mörk choklad (gärna 70 %) 200 g mandelmassa 4 äggulor 4 äggvitor 1 dl strösocker 3 msk kakao
Mockatryffel: 800 g mörk choklad (70 %) 4 dl vispgrädde 4 dl lätt crème fraiche 1/2 dl strösocker 2 dl varmt, starkt kaffe 4 msk konjak 50 g rumsvarmt smör
Garnering: 200 g mörk choklad
Detta är en mycket tät och god chokladtårta som räcker till många. Jag räknar med att 2 tårtor räcker till 30 gäster. Tårtan kan frysas om det skulle bli en bit över. Receptet är gjort för 2 tårtor men kan naturligtvis halveras.
Gör så här:
1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Spänn fast bakplåtspapper i botten på 2 formar med löstagbar kant, 24 cm i diameter. 2. Dela chokladen i bitar och smält den över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna. Riv under tiden mandelmassan fint. Vispa samman mandelmassa och äggulor till en kräm. 3. Vispa äggvitor till skum. Tillsätt strösocker under vispning och vispa till ett styvt skum. 4. Sikta ner kakao i ägg- och mandelmassekrämen. Vänd i den avsvalnade chokladen och slutligen äggviteskummet, lite i taget. 5. Fördela smeten i formarna och grädda båda samtidigt i mitten av ugnen ca 15 min. Ta ut och låt bottnarna svalna. 6. Mockatryffel: Hacka chokladen fint med kniv, använd ej mat- beredare. Koka upp grädde, crème fraiche och strösocker och häll det över chokladen. Tillsätt kaffe och konjak och rör till en jämn smet. 7. När chokladen börjar svalna rörs det rumsvarma smöret i. Fördela tryffeln över bottnarna i formarna och ställ dem kallt till serveringen. 8. Garnering: Dela chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad eller i mikrovågsugn. Bred ut chokladen tunt på 2 ark bakplåtspapper. Låt stelna, gärna i rumstemperatur. Det kan ta tid beroende på hur varmt det är i rummet. 9. Ta ut tårtorna när garneringschokladen stelnat. Lossa tårtorna försiktigt från bakplåtspapperet med hjälp av stekspadar. Ta gärna någon till hjälp när de ska lyftas över till tårtfaten. 10. Hyvla garneringschokladen med osthyvel till stora flak eller lockar och garnera tårtorna efter hand. Ställ dem kallt fram till serveringen.
Fiskrecept
Kräftsoppa Räcker till 4 som huvudrätt
2 msk smör 2 msk mjöl 1 l vatten 2 fiskbuljongtärningar 1 ask bredbar kräftost 2 dl cremè fraiche ½ purjo 1 morot 1 chilipeppar ½ citron 200 g kräftor ca 2 msk dill
Gör så här:
1. Finstrimla purjo. 2. Skala och riv moroten. 3. Dela, ta ur kärnorna och finhacka chilipepparn (var försiktig och peta inte i ögonen, mycket stark) 4. Strimla citronskalet med zestjärn eller riv fint. 5. Smält smöret och fräs grönsakerna. 6. Rör ner mjöl, vatten, fiskbuljong, creme fraiche och citronskal. 7. Koka upp och låt koka ca 20 min. 8. Tillsätt kräftosten. 9. Smaksätt med dill och ev salt.
Lycka till och hoppas det ska smaka!
Lax med asiatisk touch Räcker till 4
ca 500 g laxfilé i bitar 1 tsk salt ½ tsk malen ingefära 1 tsk brun farin 1 hackad vitlök 1 msk pressad limesaft 2 dl grädde
Stekta grönsaker: 2 morötter ½ squash 1/4 purjolök 1 gul paprika olivolja örtsalt italiensk salladskrydda
Gör så här:
1. Lägg laxbitarna i smord form. Salta och krydda. Häll på grädden. 2. Stek i ugn 225 grader, ca 15 min.
Stekta grönsaker: 3. Hyvla morötterna och squashen 4. Finstrimla purjolök och paprika 5. Fräs snabbt i olivolja, smaksätt med örtsallad och italiensk salladskrydda.
Servera laxen med ris, stekta grönsaker och ev. majs.
Mannen: -MMM... det var det godaste jag ätit. Dottern: -Men det säger ju du jämt pappa.
Superenkel festfisk Räcker till 4
ca 400g vit fisk, ex torsk, kolja el sej örtsalt 200g räkmjukost 3 dl grädde
Gör så här: 1. Smörj en ugnsfast form. 2. Krydda fisken och lägg den i formen. 3. Rör ihop mjukosten och grädden och häll över fisken. 4. Gratinera i ugn 200 grader ca 15-20 min.
Servera med koktpotatis (går också bra med ris) gröna ärtor och rivna morötter.
Superenkelt och supergott!
Dina bilder
|